Natječaji

Na ovoj ćete platformi moći saznati sve o aktualnim natječajima institucija Republike Hrvatske kao i Europske unije u realnom vremenu. Cilj je pružiti maksimalan uvid u natječaje vezane za očuvanje mora i podmorja na centraliziranom mjestu kako bi olakšali apliciranje na iste kao i planiranje i organizaciju ekoloških akcija.

Natječaj EU za očuvanje mora i podmorja

Naziv natječaja: “Plavi Horizonti – Zaštita i Očuvanje Europskog Mora i Podmorja”

Sponzor: Europska unija

Cilj natječaja:

Europska unija poziva sve zainteresirane pojedince, organizacije i institucije da sudjeluju u natječaju “Plavi Horizonti – Zaštita i Očuvanje Europskog Mora i Podmorja”. Cilj ovog natječaja je potaknuti inovativne ideje i projekte koji će pridonijeti očuvanju morske i podmorske okoline u Europskoj uniji, promovirajući održivost, biološku raznolikost, tehnološki napredak i obrazovanje o zaštiti mora.

Teme natječaja:

Očuvanje ekosustava podmorja: Razvijanje inovativnih metoda i tehnologija za očuvanje podvodnih ekosustava, uključujući koraljne grebene, morske travnjake i staništa ugroženih vrsta.

Smanjenje onečišćenja mora: Razvoj održivih rješenja za smanjenje plastike u morima i oceanima, kao i drugih onečišćivača poput nafte, kemikalija i mikroplastike.

Održivo ribarstvo: Promocija održivih praksi u ribolovu kako bi se osigurala dugoročna održivost ribljih populacija i zaštita morskog ekosustava.

Promocija obrazovanja i svijesti: Razvoj edukacijskih programa i kampanja usmjerenih na podizanje svijesti o važnosti zaštite mora i podmorja među građanima Europske unije.

Inovacije u istraživanju podmorja: Poticanje znanstvenih istraživanja i tehnoloških inovacija za bolje razumijevanje podmorja i njegovih procesa.

Nagrade:

Najbolji projekti u svakoj od navedenih tema bit će nagrađeni financijskim potporama iz Europske unije kako bi se omogućila njihova realizacija. Također, pobjednici će imati priliku surađivati s relevantnim institucijama i organizacijama unutar Europske unije radi daljnjeg razvoja svojih projekata.

Rok za prijavu:

Prijave će se primati do 17.02.2024.

Način prijave:

Svi zainteresirani sudionici trebaju poslati svoje prijave putem online platforme koja će biti dostupna na službenoj web stranici Europske unije. Detaljnije informacije o načinu prijave bit će objavljene na istoj web stranici.

Kriteriji ocjenjivanja:

Prijavljeni projekti će biti ocijenjeni prema sljedećim kriterijima:

Inovativnost i originalnost projekta.

Potencijalni utjecaj na očuvanje mora i podmorja.

Održivost i provedivost projekta.

Relevancija projekta prema temama natječaja.

Kvaliteta izrađene aplikacije.

Europska unija poziva sve zainteresirane da se prijave na natječaj “Plavi Horizonti – Zaštita i Očuvanje Europskog Mora i Podmorja” i zajedno doprinesu zaštiti naših morskih resursa za buduće generacije.

Sretno svim sudionicima!