10. lipnja 2024.

Čistim Mljet za bolji Svijet vol. 9!

U organizaciji DPS Zagreb i JU NP Mljet 27. i 28.4. 2024. održana je deveta po redu akcija otklanjanja otpada iz JU NP Mljet  „Čistim Mljet za bolji Svijet”


Na samom jugu Jadranskog mora nalazi se strogo zaštićeno područje, otok Mljet koji je nacionalnim parkom proglašen još 1960. godine. Ovaj otočni biser Jadrana zbog svog specifičnog geografskog položaja među prvima je na udaru ulaznih struja u Jadransko more. Iako je to izvor nutritivno bogatih vodenih masa koje su osnova za razvoj iznimne biološke raznolikosti, nažalost, služi i kao medij za donos velikih količina naplavnog otpada . Južnije od hrvatske granice nalazi se niz zemalja susjeda s neriješenim pitanjima odgovornog gospodarenja otpadom među kojima se posebno ističe Albanija, čiji otpad u konačnici završi na morskom dnu i obalama južnojadranskih otoka i plaža.

Otpad susjednih zemalja završava u našem moru, podmorju i na obalama


Kako su deponiji u Albaniji i Crnoj Gori smješteni uz rijeke, tijekom velikih kiša dolazi do porasta vodostaja rijeka te slijevanje kišnih voda u iste. Posljedice toga su da vodeni tokovi „pokupe“ dio otpada koji zatim riječnim tokom završe u Jadranu. Morske struje u Jadranu teku od juga prema sjeveru što u kombinaciji s jakim južnim vjetrovima te velikim valovima dio otpada koji je završio u moru nanose na Hrvatsku obalu Jadrana, pogotovo na južni dio otoka i obale koje su svojevrsna prirodna brana da otpad ne pluta dalje prema sjeveru. Količinu otpada gotovo je nemoguće izmjeriti, samim time i sanirati. Taj otpad je najznačajniji dio ukupne mase otpada koji završi na obalama i u podmorju Jadrana.

Volonterski centar sa volonterima iz cijele zemlje pa i iz drugih država

Iz tih razloga NP Mljet, u bivšem vojnom objektu, uspostavio je volonterski centar u koji dolaze volonteri iz cijele Hrvatske pa i iz drugih država kako bi otklonili te nevjerojatne mase otpada koje redovito doplutaju na obale ovog bisera.
Ekipa iz DPS Zagreb (Društvo za podvodne sportove Zagreb) u suradnji s NP i lokalnim ronilačkim centrom Aquatica već 9 godina sustavno i planski otklanja nemjerljivo velike količine naplavnog otpada koji potone uz obale ovog otoka.

Tijekom 9 godina napravljeno je 36 grupnih ronjenja, na 24 različite lokacije, a ronilo je preko 220 naših članova što znači da je ukupan broj zarona negdje oko 880!!!!! Svaki od 220 naših  ronilaca koji su prošli Mljetom napravio je najmanje po 4 zarona otklanjanja otpada.
Ukupne količina otpada koje je izvađena od 2016.-te do sad mjerljiva je s manjim deponijem na nekom Jadranskom otoku. Ako tome pridodamo sve akcije koje je organizirao lokalni ronilački centar Aquatica vjerojatno bi mogli prekriti pola otoka otpadom.


Dakle da park nije pokrenuo volonterski centar i da nema ljudi koji svoje slobodno vrijeme ulažu u više ciljeve od sebe i vlastitog odmora – volontere koji godinama sakupljaju i „drže” otpad pod koliko tolikom kontrolom, otok bi vjerojatno bio jedno od zagađenijih mjesta na Jadranu iz razloga koji su objašnjeni gore – radi geografskog položaja; otok je prvi na udaru naplavnog otpada koji dolazi od južnih susjeda. Država naravno ovo ne vidi kao veliki problem a u 9 godina koliko mi dolazimo na Mljet ništa konkretno nije poduzela – dakle sve je na volonterima i njihovoj volji da organiziraju ovakve akcije.

Mljet je predivan otok


Najšumovitiji otok,  najveće mrjestilište ribe na Jadranu,  najveći koraljni greben na Mediteranu nalazi se u NP na velikom jezeru. Upravo iz tih razloga zaštita ovog bisera je iznimno bitna.
Čistim Mljet za bolji Svijet 2024. 9. je po redu akcija organizirana u suradnji JU NP Mljet i Društva za podvodne sportove Zagreb uz logističku potporu ronilačkog centra Aquatica te Komunalnog Mljet.

Selektivno otklanjanje otpada već pod morem

Sudjelovalo je 50 volontera : 25 ronilaca, 15 djece i 10-ak zaposlenika Parka i otočana. Ronioci su do sjaja očistili dvije uvale – uvala Lokva i uvala Bijela, dok su djeca očistila okoliš Volonterskog centra i obalni pojas oko objekta. Na obje lokacije problem je upravo taj naplavni otpad jer su uvale duboke i imaju „džepove”(prirodne rupe u dnu okružene posedonijom) u kojima se takav otpad i zadržava te nakuplja.
Od otpada najzastupljenija je bila plastika – oko 70 posto ukupne mase, zatim staklo pa metal. Iz uvale Lokve izvađeno je oko 110 vreća otpada volumena 60 litara, dok je iz uvale Bijela izvučeno oko  90 vreća velikom većinom plastike.

Koristili smo našu tehniku razdvajanja pod vodom gdje smo različite materijale stavljali u vreće različitih boja već pod morem kako bi na kraju vaganje bilo lakše. Sve boce okrenute su grlom prema dole kako bi pri podizanju na obalu ili brod sva voda iscurila a količina otpada bila realna. Ako imate bocu od 1,5 litra napunjenu morem ona teži oko 1,7 kilograma dok ista takva prazna boca teži oko 100 grama.
Radionice za Mljetske klince počeli smo raditi prije 4 godine. Svi skupa očistimo jednu plažu, pripremimo im radionicu na kojoj ih se usmjerava ka zaštiti okoliša, kroz igru ih učimo da budu najbolji čuvari Jadrana!

Edukacija mladih o važnosti očuvanja prirode i našeg Jadrana

Jedna jako zanimljiv i vrlo poučan događaj desio se ove godine:
Dogovorili smo radionicu s osnovnom školom. Imali su puno djece koja su se prijavila na eko-akciju, ali imali smo problem naći plažu na kojoj ima otpada, a da djeca mogu lagano prići. Kako nismo mogli na južnu stranu otoka radi jakog juga i rizika za djecu odlučili smo da nećemo skupljati otpad nego samo napraviti radionicu, dati djeci poklone i svi sretni – zadovoljni !
Međutim događa se obrat: djeca nisu pristala na kompromis !!! Odlučili su očistiti jednu plažu i to je bio uvjet da uopće dođu na radionicu.
Spasio nas je volonterski centar oko kojeg bilo dosta naplavnog otpada koji su do zadnje mrvice pokupili!
Dakle ova djeca znaju što je otpad, znaju što s njime moraju, znaju koje probleme radi i ne pristaju na kompromis kao ni mi. Udio u tome sigurno imaju roditelji i učiteljice u školi ali dio zasluga pripada i nama jer dali smo sve od sebe da im na zabavan način prenesemo sve što znamo o problemima ljudskog utjecaja na okoliš i da kroz igru shvate da je sve na njima.

Bez pomoći države ovo je borba s vjetrenjačama

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

10. lipnja 2024.

Zajedno za čisti otok vol. 6!

18.-19. svibnja 2024. održana je 6. po redu akcija na otoku Ugljanu. Na ovogodišnjoj akciji otpad je otklonjen sa dvije lokacije u mjestu Preko. Pronađeno je 2 kubika raznog otpada uz prevladavanje staklenih boca te automobilskih guma.

U sklopu akcije održana je i radionica za djecu pod vodstvom akademske slikarice Nikoline Kiseljak koja je djecu prvo uvela u svijet ronjenja a onda u svijet „Čuvara Jadrana“. Zajedno smo očistili jednu plažu a nagrade za djecu osigurao je HP Hrvatska! Djeca su budućnost u koju ulažemo sve nade i radimo sve kako bi ih naučili sve što mi znamo o zaštiti prirode.

Tijekom ovog projekta ukupno je otklonjeno  36 kubika otpada sa 24 različite lokacije krenuvši od sjevera prema jugu otoka, napravljeno je 120 zarona i sudjelovalo je 69 članica i članova Društva.

Ova korektna i dugogodišnja suradnja između Turističke zajednice i DPS Zagreba nastavlja se i dalje dok ne prođemo sva naseljena mjesta na otoku.

Projekt je osmislio i vodio instruktor Matko Pojatina, voditelj naše eko-sekcije koji kaže:

„Sve je krenulo slučajno, mi smo redom slali mailove na sve turističke zajednice po otocima koje smo smatrali moguće zagađenim morskim otpadom pa je radi blizine Zadra u tu kategoriju ušao i Ugljan. Jedino su nam oni i odgovorili te smo došli na prvu akciju 2017-te godine. Od tada sustavno otklanjamo otpad i već smo došli do pola otoka tako da za Ugljan možemo reći da ćemo uskoro proći sva potencijalno zagađena područja na otoku  a biti će i prvi takav otok na kojem se otklonilo sve što je bilo pod morem. Na novi otpad pokušavamo utjecati prvenstveno edukacijom djece koja postaju pravi mali rangeri nakon što im mi pokažemo što sve ima, a nije mu mjesto ispod površine“

Zahvaljujemo se našim donatorima: HP Hrvatska, STORM computers, Turistička zajednica općine Preko, Marina Preko te „Make it count“ JD bez kojih akcija ne bi bila moguća.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Akcija „More zna, otok pamti” okupila 426 volontera!

Početak travnja na Lošinju tradicionalno je obilježen eko akcijom čišćenja podmorja i obale pod nazivom „More zna, otok pamti“. Akcija se ove godine održava peti put za redom, a organizirana je u suradnji s Institutom plavi svijet, ronilačkim centrom SUBSEASON, Turističkom zajednicom i Gradom Mali Lošinj te tvrtkom Jadranka turizam d.o.o. Uz akciju čišćenja, održano je i prigodno uskršnje druženje s djecom iz Dječjeg vrtića Cvrčak. Djeca su ovom prilikom oslikala pisanice i dekorirala uskršnje drvce zajedno sa zaposlenicima hotela.

Ovogodišnja akcija čišćenja podmorja i obale okupila je rekordnih 426 sudionika. Volonteri su čistili plaže i obalu koju su podijelili u pet zona, na potezu od Velopina do Porto Šešule. Tok su akcijom prikupili više od 110 vreća otpada, među kojima su dominirali plastika i stiropor. Pored plaža i obale, 117 ronilaca je čistilo podmorje u lukama Mali i Veli Lošinj i Nerezine te u uvali Čikat.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Prva akcija otklanjanja otpada  iz podmorja na  arheološkom nalazištu

Za vikend 1.-2.4.2023. u organizaciji Centra za podvodna istraživanja Navalis, uz potporu ronilačkog centra Foka održana je akcija čišćenja nalazišta Letavica u sklopu projekta: Tri otoka, dvije priče jedan cilj, sve u suradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ovo je prva akcija na kojoj se čistilo zaštićeno arheološko nalazište !

Pronađeno je dosta životinjskih kostiju (čak 10 kilograma) koje su bile u vršama i služile za lov na hobotnice te izgubljenih ili odbačenih ribolovnih alata.

Osim arheološkog nalazišta očišćena je i okolica Ronilačkog centra Foka u kampu Šimuni.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Akcija čišćenja zatonske obale i podmorja

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice mjesta Zaton u suradnji s ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja u Zatonu pored Zadra održana je ova eko-akcija.

Očišćen je širi pojas oko mula Porat, uvala Pliša i Jaruga, te po kopnu od uvale Jaz pa uz čitavu obalu kroz samo mjesto sve do vojarne Šepurine.

Sudjelovali su  članovi ŠRD Zaton, učenici OŠ Petar Zorančić – Nin područne škole Zaton, članovi udruge Kaštel Zaton, Hrvački klub Zaron i prijatelji prirode koji su se našli na mjestu akcije !

U odnosu na prošlu godinu otpada nije bilo puno što znači da se svjest ljudi o očuvanju okoliša mjenja spram boljem!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x