Akcija „More zna, otok pamti” okupila 426 volontera!

Početak travnja na Lošinju tradicionalno je obilježen eko akcijom čišćenja podmorja i obale pod nazivom „More zna, otok pamti“. Akcija se ove godine održava peti put za redom, a organizirana je u suradnji s Institutom plavi svijet, ronilačkim centrom SUBSEASON, Turističkom zajednicom i Gradom Mali Lošinj te tvrtkom Jadranka turizam d.o.o. Uz akciju čišćenja, održano je i prigodno uskršnje druženje s djecom iz Dječjeg vrtića Cvrčak. Djeca su ovom prilikom oslikala pisanice i dekorirala uskršnje drvce zajedno sa zaposlenicima hotela.

Ovogodišnja akcija čišćenja podmorja i obale okupila je rekordnih 426 sudionika. Volonteri su čistili plaže i obalu koju su podijelili u pet zona, na potezu od Velopina do Porto Šešule. Tok su akcijom prikupili više od 110 vreća otpada, među kojima su dominirali plastika i stiropor. Pored plaža i obale, 117 ronilaca je čistilo podmorje u lukama Mali i Veli Lošinj i Nerezine te u uvali Čikat.

Prva akcija otklanjanja otpada  iz podmorja na  arheološkom nalazištu

Za vikend 1.-2.4.2023. u organizaciji Centra za podvodna istraživanja Navalis, uz potporu ronilačkog centra Foka održana je akcija čišćenja nalazišta Letavica u sklopu projekta: Tri otoka, dvije priče jedan cilj, sve u suradnji sa Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Ovo je prva akcija na kojoj se čistilo zaštićeno arheološko nalazište !

Proneđeno je dosta životinjskih kostiju (čak 10 kilograma) koje su bile u vršama i služile za lov na hobotnice te izgubljenih ili odbačenih ribilovnih alata.

Osim arheološkog nalazišta očišćena je i okolica Ronilačkog centra Foka u kampu Šimuni.

Akcija čišćenja zatonske obale i podmorja

U organizaciji i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice mjesta Zaton u suradnji s ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja u Zatonu pored Zadra održana je ova eko-akcija.

Očišćen je širi pojas oko mula Porat, uvala Pliša i Jaruga, te po kopnu od uvale Jaz pa uz čitavu obalu kroz samo mjesto sve do vojarne Šepurine.

Sudjelovali su  članovi ŠRD Zaton, učenici OŠ Petar Zorančić – Nin područne škole Zaton, članovi udruge Kaštel Zaton, Hrvački klub Zaron i prijatelji prirode koji su se našli na mjestu akcije !

U odnosu na prošlu godinu otpada nije bilo puno što znači da se svjest ljudi o očuvanju okoliša mjenja spram boljem!